در حوزه دیجیتال و اینترنت ، همواره لود سایت از مهمترین عواملی است که روی سئو سایت و ماندن کاربر در آن تأثیرگذار بوده. این لود از دید کاربر یک مرحله ساده و کوتاهمدت به نظر میرسد. حتی با اینکه میتواند یک وبسایت در خودش ایراد بارگذاری و لود داشته باشند ، اما کاربر ناشیانه به خود میگوید نت چقد ضعیفه!
اما اینطور نیست لود سایت از چندین مرحله تشکیلشده که میتوان تمامی آنها را در جی طی متریکس با واردکردن آدرس سایت و صفحه مورد نظر آنها سنجید و متوجه شد که هر محله چه میزان طول میکشد.
Core web vitals چیست؟ از دسته معیارهایی است که یک مجموعه شده و دسته فعالیت و جنبههای کلی و خلاصهشده یک کاربر باتجربه آن است. Core web vitals که بیشتر به معادل فارسی هسته گوگل از آن یاد میشود.
شما با بررسی و بهینهسازی هر یک از مراحل لود و معیارهای آن میتوانید روی سئو سایت و افزایش سرعت و بازدید خود تأثیر بگذارید. دسته معیارها و مراحل برخی از خود مراحل لود ترتیبی اصلی است و برخی شاخص فاصله زمانی و رفتار کاربرانه است که جداگانه هر کدام روی سئو و performance جی طی متریکس تأثیرگذار خواهد بود.
این مقاله که core web vitals چیست ، نام دارد ، مقاله جامعی است که در آن میتوانید اطلاعات جامعی در خصوص معیارهای لود سایت و جی طی متریکس تا خود هسته گوگل و عوامل و معیارهای مهم و بهینهسازی آن خواهیم پرداخت. پس این مقاله یعنی core web vitals چیست را تا آخر بخوانید و پادکست آن را نیز تا آخر گوش کنید. حتماً این مقاله را به کسانی که در این حوزه به اطلاعات نیاز دارند بازنشر کنید.
پادکست :
سر فصل ها
بهصورت کلی Core Web Vital مجموعهای از معیارها برای اندازهگیری جنبههای اصلی تجربه کاربری هنگام لود یک صفحه وب است که در مه سال ۲۰۲۱ توسط گوگل معرفی شد.
این مجموعه معیار جدای اینکه رفتارهای کاربر را نسبت به شاخصهایی که برای او تعریفشده است ، مسنجد و اطلاعات مربوطه را به وبمستر میدهد. بلکه همین اطلاعات را برای گوگل و سایر موتورهای جستوجوگر نیز مورد استفاده قرار میدهد و مانند یک سیگنال ، آنها را از وضعیت کنونی وبسایت نسبت به معیارهای تعریفشده به core web vitals باخبر میکند. این موارد میتواند از محتوای درون سایت شما شروع شود و تا مواردی چون قابل تعامل بودن المانها و آیتمها ، بهینه بودن سرعت کلی ، سرعت و عملکرد وب سرورها و … را مورد بررسی قرار دهد و در آخر اطلاعات مربوطه را ارزیابی و به وبمستر و خود موتور جستوجوگر اعلام میکند.
این ابزار و شاخص کلی از سه معیار زیرشاخه ، نسبت به رفتارهای کاربر و کراولر های گوگل ، استفاده میکند. در ادامه جدای آشنایی با تمام معیارهای لود سایت. با اینکه معیارهای اصلی core web vitals چیست ، آشنا میشویم. پس با ما همراه باشید.
قبل از آشنا شدن با معیارهای هسته گوگل ، مهم است که با تمام و مهمترین معیارهای لود سایت آشنا شویم و ببینیم که کلاً لود سایت به چه شکل و چند مرحله صورت میگیرد.
البته این را در نظر داشته باشید که معیارهای دیگری ممکن است وجود داشته باشد که در این مقاله گنجایش گفتن آن نیست و میتوانید درباره آنها بهطور کامل در مقالات دیگِ پویا وب مطالعه کنید.
مورد اول Speed Index و SI : به شاخص سرعت بارگذاری یک سایت اشاره دارد. سرعت بارگذاری و لود اطلاعات در هر سایتی را نسبت به آیتمهای موجود در آن را با این معیار نشان میدهند.
مورد دوم first contentful paint و fcp : همان موضوع این مقاله است ، یعنی از سی پی چیست؟ اینجا یکی از ریز معیارها ملزم به گفتن است. قبل از خود FCP معیاری به نام FP وجود دارد که قبلاً معیار اندازهگیری با آن بوده و آلان دیگر جوابگو نیست.
مورد سوم Largest Contentful Paint و LCP : به معیاری گفته میشود که آیتمهای موجود در صفحه کاملاً بارگذاری شده است و برای کاربر قابلدرک و رؤیت است. این معیار از سال 2020 برای تجربه کاربری بهتر کاربران در لایت هاوس (lighthouse) ایجاد و تائید شده. نسبت به سنگینترین محتوا و المانهایی که در هر صفحهای از وبسایت وجود داشته باشد ، این معیار سرعت بارگذاری آن را مسنجد و درزمانی که قابلرؤیت است ، سنجش را قطع و به درخواستکننده سنجش ، در قالب ثانیههای زمان نشان میدهد.
مورد چهارم Time to Interactive و TTI : که به میزان و معیاری گفته میشود یک site قابلیت تعامل با کاربر را دارد و مرورگر ما نیز قابل انجام دستورات مربوطه را داشته باشد.
مورد پنجم Total Blocking Time و TBT : به طور کلی زمان بین دو معیار FCP و TTI را اندازهگیری میکند. این مقدار ، به زمانی گفته میشود که کاربر کلاً هیچ دسترسی و قابلیت کار کردن با آیتمهای درون سایت ، از لحظه ظاهر شدن تا بندر شدن کامل را ندارد.
مورد ششم Cumulative Layout Shift و CLS : به معیار و امتیاز عملکردی گفته میشود که از ثبات بصری در حین رندر های آخر وب site درخواست شده ، توسط مرورگر است. این معیار و متریک اندازهگیری ، جابجاییهای غیرمنتظره و یهویی عناصر و المانهای موجود در سایت را اندازهگیری میکند و به آن امتیاز میدهد.
در کنار این معیارها ، شاخص مهمی در هسته گوگل وجود دارد که FID نام دارد که مخفف First Input Delay است. این معیار زمانی را که کاربر میتواند با عواملات ، آیتمها و المانهای داخل تعامل برقرار کند و از آنها استفاده کند است.
معیارهای حائز اهمیت و نکات مهمی در جهت آشنایی کامل با gtmetrix وجود دارد ، که برای سئو کردن یک site بسیار مهم است.
در نظر داشته باشید که تمام معیارهای بالا برحسب زمان و کیفیت در آن مربوط است که بایستی طبق تمامی این الگوها ، طراحی و سئو site صورت بگیرد.
به طور کلی در این قسمت به تمام این موارد کامل میپردازیم و خواهیم گفت چرا core web vitals مهم است.
همانطور که در تصویر مشخص است و قبلاً خواندید ، میدانید که لود سایت از چند مرحله تشکیلشده و این مراحل بایستی به شکل کاملاً بهینه و به ترتیب اجرا شود تا به کاربر در کوتاهترین زمان ممکن به اون محتوا نمایش داده شود. برای پاسخ به اینکه چرا core web vitals مهم است ، باید به شما بگوییم که این معیار به دلیل اینکه مجموعه معیارهای مهم را یکجا بررسی و به سایت امتیاز میدهد ، ازنظر متخصصان این زمینه بسیار مهم است.
البته باید این را نیز باید بدانید که این شاخص خیلی جدید و تازه است. همانطور که بالا گفتیم این معیار در سال 2021 توسط گوگل ارائهشده و از امکانات سرچ کنسول و جی تی متریکس خواهد. نمیتوان گفت که این معیار یک شاخص کاملاً جدا است. اما این را باید بدانید که هر چیزی که تازه توسط ابرقدرتهای این زمینه ارائه میشود خوب و ضروری است.
از طرفی کاربرهای امروزی که چیزی از مراحل لود سرشان نمیشود و نیاز دارند که نسبت به دیدگاه خود ، یک سایت بهینه و پرسرعت را بازدید کنند.
از نکاتی که باید در نظر گرفت این معیار بر پایه سه معیار مهم lcp ، fid و cls است که با آنها تقریباً آشنایی دارید. این سه هر کدام جدا روی performance جی طی متریکس شما تأثیر و یک امتیاز از جانب الگوریتمهای لود سایت ، به نسبت سرچ موتور جستوجوگر تعلق میگیرد.
گوگل و سایر موتورهای جستوجوگر برای اینکه شرکتشان دچار ضرر و زیان نشود ، بایستی طبق رفتارها و نیازهای کاربر نتایج را نشان دهد. پس برای کم نشدن اعتبار خود هم که شده ، سایتهایی که طبق الگوریتمهای تحلیلشده او و عواملشان رفتار نکند ، آن را در نتایج نشان نمیدهد و حتی آن را پنالتی میکند.
پس فهمیدیم جدای اینکه چرا core web vitals مهم است ، چرا تمام معیارهای لود و الگوریتمهای تعریفشده برای وب مستران و متخصصان سئو بسیار مهم است.
سرچ کنسول سایت خود را بازکنید و به قسمت core web vitals بروید. در این قسمت دو گزنه desktap و mobile وجود داره که هر کدوم نشاندهنده عواملات page speed در هر کدام از این قسمتها هستش. این مورد را باید در نظر داشته باشیدکه بیشتر سرچ ها در ایران و جهان توسط گوشیهای همراه صورت میگیرد و این مورد بیشتر درگوشی تأثیرگذار است.
بهینه نبودن هر یک از موارد و معیارهایی که در بالا گفتیم باعث میشود که page speed وب شما افزایش یابد که در نتیجه ارور هایی در این قسمت از ابزار google search console به شما نمایش دهد. این معیار و شاخصها در زیر برای شما بار دیگر نوشتهشده است.
Si – speed index
Fcp – firs contentful paint
Lcp – largest contentful paint
Tti – time to interactive
Tbt – total blocking time
Cls – Cumulative Layout Shift
و
Fid – first input delay
هر کدام از این موارد در mobile usblaty و page speed آنها تأثیرگذار خواهد بود. بهشرط اینکه بهینه نباشند. به طور کلی بهینه کردن هر کدام از این موارد بایستی روی هسته گوگل و سئو سایت تأثیرگذار باشد.
قبل از بهینهسازی هر کدام از این موارد بایستی ، موارد و معیارهای اصلی هسته گوگل را ارزیابی کنیم. سپس اقدام بهبهینهسازی آن کنیم.
در ارزیابی هسته گوگل شما میتوانید به روشهای متفاوتی قابلاجرا است که مرسومترین روش آن استفاده از خود search console است که در آن گزینه core web vitals این کار را برای ما انجام میدهد. در این قسمت از سرچ کنسول شما به اطلاعاتی دست خواهید یافتن که در آن میتوانید تمام ارور ها و خطاهای مربوط به هسته گوگل را نسبت به دسک تاب و موبایل ببینید.
گوگل همواره برای نتایج بهتر برای کاربران و هم بهتر شدن خدمات وبمستر های برای ارزیابی ، همواره معیارها و شاخصهایی را که کمی پیش در بالا گفتیم با استانداردهایی ارائه میدهد که هر کدام از این مراحل و شاخصها ، در چند ثانیه و یا چند دهم ثانیه باشد.
برای داشتن یک ارزیابی درست شما بایستی این معیارها را کامل بشناسید و بدانید که حد نساب حداکثر آن چقدر و راههای بهینهسازی آن چیست.
اما ارزیابی core web vitals چیست و چرا باید آن را ارزیابی کنیم؟ خب همانطور که گفتیم راههای بسیار زیاد برای ارزیابی هسته گوگل است اما این ارزیابی درواقع جمعآوری اطلاعات و رفتارهایی است که درصدد کسب اطلاعات کامل در خصوص ارور ها و مواردی که باعث کندی سرعت سایت میشود است. چرا باید اصلاً ارزیابی کنیم؟
این ارزیابی در جهت بهینهسازی و افزایش سرعت سایت و افزایش رتبه میان کاربران در جهت بهتر دیده شدن در نتایج گوگل است.
برای یک آدرس صفحهای خاص میتوانید ازpage speed insight – psi استفاده کنید که هر حیات و حرکات صفحه وب را با یک پرچم آبی مشخص میکند. آیا صفحه ارزیابیشده ، حداقل استانداردهای لازم برای Core Web Vital را گذرانده است یا خیر؟
جدای این ابزار شما میتوانید از خود سرچ کنسول به این کار مراجعه کنید. در آن به قسمت مربوطه رفته و تمام اطلاعات صفحه و سایت مورد نظر خود را ببینید. البته باید در نظر داشته باشید که آمار سرچ کنسول زنده نیست و آمار چندروزه گذشته را به ما نشان میدهد.
به طور کلی تفاوت مهمی که در اینها به چشم میخورد در زمان و اطلاعاتی که ارائه میدهند است. به این شکل که شما در psi اطلاعات مربوطه به همان صفحه میگیرید. اما در سرچ کنسول اطلاعاتی جامع در خصوص اینکه این آمار به معیار و استانداردها همخوانی دارد و چه مقدار است را مشاهده میکنید. ولی کمی دیرتر و با اطلاعات چند روز اخیر. که هر کدام نسبت به دستگاه جداگانهای که با آن سرچ شده است و صفحه شما ایندکس شده است.
مراحل مهمی که در جهت کسب اطلاعات کاملتر توسط سایر ابزارهای میتوانید در جهت ارزیابی و آنالیز core web vitals چیست را میخواهیم بهطور کامل ، خلاصه وار و صریح به شما خواهیم گفت :
نسبت به اطلاعاتی که به دست میآورید ، تایمهایی از معیارهای مربوطه صفحات را خواهید دید. اگر بخواهیم به اینکه بگوییم معیارهای core web vitals چیست بپردازیم ، میشود : LCP ، FID و CLS. این معیارها نسبت به تایم و استانداردهای خود که در زیر هر کدام را اعلام خواهیم کرد ، بایستی آنالیز و ارزیابی صفحات سایت ما هم به همین روال باشد تا رو سئو و رتبه سایت تأثیر خوبی بگذارد.
LCP :
FID : در ابزار page speed insight
CLS :
به طور کلی با در نظر داشتن این تایم های میتوانیم ارور های شاخص را از سرچ کنسول حذف کنیم. در نظر داشته باشید که این معیارها همه برای شناسایی رفتار تمام کاربران با داشتن یک رابطه کاربری خوب یا همان UX خوب است. برای داشتن یک UX خوب شما میتوانید تمام عوامل لود سایت ، چیدمان خوب و هدفمند و بارگذاری ترتیبی را در سایت خود پایهگذاری کنید تا درنهایت افزایش رتبه داشته باشید.
به طور کلی برای رفع این خطاها همانطور که گفتیم باید اول صفحات وب را بررسی و ارزیابی کنید. سپس به بعدازاینکه ارزیابی و آنالیز مربوطه را انجام دادید ، باید نسبت به هر شاخص و اروری که به شما نمایش دادهشده ، آن را بهینهسازی کنید.
همواره در حوزه seo این را میدانید که ، بهینهسازی موتور جستوجوگر ، مجموعه رفتارهایی است که رعایت هرکدام از آنها جمعاً روی رتبه سایت ما در نشان دادن نتایج گوگل تأثیرگذار خواهد بود.
این مجموعه رفتارها میتواند در مسائلی چون ، چگونه استاندارد کردن محتواها ، اجزای داخلی و آیتمهای آن ، درونریزی مناسب ، برطرف کردن باگهای کد نویسی ، فشردهسازی رسانهها ، کدها و پلاگین های درون وبسایت و … که جمعاً روی سئو و افزایش سرعت و درنهایت روی سئو سایت تأثیرگذار باشد.
الان با خود میگویید که ارتباط سئو با core web vitals چیست؟ طبق نوشته بالا ، متوجه شدیم که بهینهسازی و افزایش سرعت سایت نیز از مسائل سئو و افزایش رتبه محسوب میشود و هسته گوگل از موارد بسیار مهم در مراحل لود سایت بهحساب میآید. پس در نتیجه تأثیر حائز اهمیتی را در seo وب خواهد داشت.
در قسمتهای قبلی معیارهای اصلی این بخش از گوگل کنسول را به شما معرفی کردیم. حال میخواهیم به کدام در حد مختصری از بهینهسازی آنها بپردازیم تا بدانی اصل موضوع بهینهسازی core web vitals چیست. در قسمت زیر تمام بهینهسازی معیارها مهم را برای شما آوردهایم که جدای آنها ، بهینهسازی سایر معیارها روی این بخش از سرچ کنسول تأثیرگذار خواهد بود.
به ترتیب همه این موارد را بررسی خواهیم کرد.
با بهینهسازی تصاویر وبسایت خود میتونید بسیار روی ال سی پی تأثیر بگذارید. بهعنوانمثال استفاده از عکسهای سایر کوچک و حجمهای پایینتر ، لیزی لود کردن تصاویر ، ایجاد لود ترتیبی در حین اسکرول و …
تقویت سرور site شما بر روی این مورد نیز تأثیرگذار است و هرچقدر از server هایی با پردازندههای قوی و قطعات باکیفیت و از طرفی اشتراکی نبودن آن ، بسیار بر روی سئو و همین معیار تأثیرگذار خواهد بود.
بهینهسازی منابعی چون فشردهسازی کدهای css ، فشردهسازی جاوا اسکریپت ، حذف کدهای غیرضروری از CSS ، حذف جاوا اسکریپت استفادهنشده ، فشردهسازی محتوای HTML در این معیار تأثیرگذار خواهد بود.
به حداقل رساندن محتوا اصلی در صفحات بسیار پرکاربرد است و هرچقدر شما از شلوغ کردن صفحات خود جلوگیری کنید روی لود سایت و این میعرا های تأثیر گذاشتهاید.
ایجاد لود ترتیبی جدای عکسها ، باید در المآنها نیز اتفاق بیفتد و نسبت به اینکه کدام منابع و محتوا باید به ترتیب و واجبتر است که به کاربر نمایش داده شود ، آن را اول جوری بهینه کنید که برای او لود و نمایش دهد.
استفاده از کمترین فونت و ها کمحجم بودن فونتها ، در لود سایت بسیار تأثیرگذار خواهد بود. از طرفی شما میتوانید لود و بارگذاری فونتهای خود را نیز در اولین مرحله گذارید.
حذف کردن JS های ثالث بسیار در این معیارها تأثیرگذار خواهد بود. سعی کنید حداقل در صورت ناتوان و قابلحذف نبودن این آیتم ، منابع بارگذاری آن را کاهش دهید.
مراحل رندر گیری تصاویر در مرورگر کاربر را کاهش دهید. با هر بار رندر تایم بسیار زیاد از سرور برای پردازش آن گرفته میشود و بهتر است که این مراحل حداقل تایم آنها را کاهش دهید.
بیایید و سایت خود را هم در کدهای HTML در خود سایت و هم برای کاربر در مرورگر او آن را کش کنید. کش کردن تأثیر بسیار زیادی در لود سایت برای کاربر دارد.
شما در صورت تمایل میتوانید تمام مراحل لود سایت خود را به متخصصان این زمینه در گروه ما بسپارید. گروه پویا وب با داشتن سابقه بیشینه درزمینهٔ های طراحی ، امنیت و سئو سایت ، همواره چند قدم از سایر رقبا جلوتر است. شما میتوانید با ما تماس بگیرید و از مشاوره سئو رایگان بهرهمند شوید و در صورت تمایل آغاز به همکاری کنیم.
از همراهی شما تا انتهای این مقاله بسیار سپاس گذاریم.
تماس با پویا وب
آژانس طراحی سایت پویا وب با طراحی وب سايت حرفهای و طراحی فروشگاه اینترنتی بيش از پانصد شرکت و ميزبانی بيش از هزار وب سايت، فعاليت رسمی خود را از تابستان سال 1395 آغاز کرده و همواره میکوشد خدمات خود را با بالاترين کيفيت ممکن و با بهرهگيری از جدیدترین متدها به شما ارائه دهد.