دقت کردید در حین بازدید از وبسایتهایی در طول روز ، صفحه موردنظر ما که آن را از نتایج گوگل کلیک کردیم و یا از طریق آیتمهای درون سایت استفاده کردهایم ، بعد از کمی گذشت زمان با باز نشدن صفحه موردنظر و دیدن ارور 404 مواجه میشویم. دلیل دیدن ارور 404 چیست؟ یا حتی در برخی موارد صفحهای را که قبلاً حتی بدون مشکل برای شما لود میشد ، امروز دیگر هرچقدر تلاش میکنید ، دیگر برای شما باز نمیشود.
خیلیها از خودشان میپرسند که این ارور 404 چیست و چرا در برخی مواقع نمیتوانیم صفحه موردنظر خود را بازکنیم. البته اینها از دید کاربران در جهت جستوجو کلیدواژه موردنظر خود هستند.
اما از دید یک ادمین و پشتیبان سایت به این شکل است که ، راهکار از بین بردن این ارور 404 چیست؟ معمولاً ادمین ها و پشتیبانها و وبمستران با این ارور آشنایی دارند و به دنبال راهی برای مقابله با آن و از بین بردن مشکل موجود در وبسایت خود هستند.
این مقاله ، یک مقاله جامع و تخصصی هم برای کاربران عادی و هم برای ادمین و وب مسترهایی است که وبسایت دارند ، در جهت رسیدن به جواب این سؤال که دقیقاً ارور 404 چیست و راه از بین بردن آن چگونه است.
پادکست :
ارور 404 به دسته از ارور هایی گفته میشود که ، کد وضعیتی از HTTP را به ما اطلاعرسانی میکند. این کد وضعیت ، یک کد وضعیتی از شبکه جهانی به مشتریان است. اما برای آشنایی خلاصهوار شما تمام کدهای اعلام وضعیت را برای شما آماده و درج کردهایم.
اما دلیل اعلام این وضعیتها بخصوص اعلام وضعیت ارور 404 چیست؟
شما با هر بار جستوجو و یا کلیک به یکی از آیتمهای موجود در وبسایتی ، در واقع درخواستی را از برنامه ، دیتابیس و اطلاعات از سروری که سایت موردنظر روی آن نصب است میکنید. این درخواست توسط ابر دستگاهها و سرورها پردازش ، و به شما نتایج و صفحه و اطلاعات را نشان میدهد.
حال اگر در هر شرایطی که سرور نتواند اطلاعات را پیدا و به شما نمایش دهد. به یکی از کدهای اعلام وضعیت بالا مارسیم و آن هم همان error 404 است.
این را در نظر داشته باشید که اطلاعات یافت نشده میتوان بهصورت یک صفحه و یا بهصورت یک المان و آیتم در خود آن صفحه باشد. پروتکل موجود بر شبکه جهانی ، خودش تمام اطلاعاتی که سرور نتوانسته آن را پیدا و پردازش و درنهایت نمایش دهد را ، بهصورت جدا و یا صفحه کامل به شما اعلام وضعیت میکند. پس تا اینجا به برخی از پاسخهای سؤال ارور 404 چیست رسیدید.
هنگام برخورد با صفحه خطای 404 ، باید بدانید که احتمال اینکه سرور کار نکند بسیار پایین است. یعنی چه؟ یعنی سرور مذکور ، درخواست شمارا قبول و اجرا میکند و نشاندهنده این است که سرور سالم و هیچ مشکلی ندارد.
دلیل اصلی اینکه با صفحه خطای 404 مواجه میشویم این است که مشکل در دیتابیس و فراخوانی اطلاعات است.
بهعنوانمثال شما صفحه pouyaweb.ir/seo را از سرور خود درخواست میکنید. درخواست شما توسط سرور در جهت آدرس url واردشده فراخوانی میشود. اما با رسیدن به error 404 باید متوجه شویم که سرور نتوانسته اطلاعات را با آدرس وارد پیدا کند.
اما مشکلات فراخوانی در ارور 404 چیست؟ در قسمت زیر تمام مشکلاتی که میتواند از سمت دیتابیس و فراخوانی باشد را بهصورت جدا توضیح دادهایم
حذف شدن یک صفحه از وبسایت : با حذف شدن یکی از صفحات وبسایت شما ، کاربر با باز کردن Url مرتبط با آن ، به سرور درخواست باز کردن آن را میدهد. اما با نبود صفحه موردنظر ، پروتکل مربوطه مجبور به نشان دادن کد وضعیت ، یعنی خطای 404 است.
ریدایرکت اشتباه صورت گرفتن : اگر شما صفحهای در وب خود دارید که نیاز دانستید آدرس url آن را تغییر دهید , باید این را هم در نظر داشته باشید که کاربر با انتخاب آیتم مربوط به لینک قدیم باید به لینک جدید هدایت شود. در غیر این صورت کاربر با ارور 404 مواجه میشود.
وارد کردن آدرس url اشتباه : ممکن است که صفحهای که توسط کاربر وارد و درخواست میشود ، غلط املائی و تایپی داشته باشد و یا اصلاً همچین صفحهای وجود نداشته باشد. در این صورت باهم به کد اعلام وضعیت ارور 404 خواهیم رسید.
از بین رفتن نام دامنه : اگر نام دامنه سایت حالا به هر طریقی در طول فعالیت تغییر کند و یا از بین برود ، دوباره به error 404 خواهیم رسید.
ریدایرکت نشدن لینکها و صفحات خراب : اگر صفحات و لینکهای مربوطه به آن بعد از تغییرات و یا خراب شدن ، موردبررسی و ریدایرکت نشدن آن به صفحات سالم و درست ، دوباره به ارور 404 خواهیم رسید.
از کار افتادن و خاموشی سرور : هرچند احتمال پایین دارد ، اما در مواقعی که سرور از کار بیفتد و به شبکه وصل نباشد به error 404 خواهیم رسید.
موارد بالا اطلاعات جامعی در خصوص و دلیل برخورد با ارور 404 چیست بودند و بهتر است آنهارا به یاد داشته باشید.
در هنگام دیدن صفحات ارور 404 از خود میپرسیم منظور و معنی این ارور 404 چیست چه معنی میدهد. در قسمت زیر به این خطاها و صفحات و مطالب مختلف آن پرداختهایم :
در نظر داشته باشید که این ارور به هیچ مرورگری محدود نمیشود و در تمامی مرورگرها اعم از google chrome , mozila fire fox و opera یه شکل و یکی است. زیرا اطاعات توسط پروتکل HTTP درخواست و نمایش داده میشوند و هیچ ربطی به مرورگر مورداستفاده ندارد.
خطاهای مهم دیگر بعد از ارور 404 چیست؟ خطاهای صفحات وب همه در فراخوانی صفحات و تحت پروتکل است که در قسمت زیر تعدادی از آنها نامبرده شده :
ایراد گواهینامه یا certificate error
error گواهی SSL یا خطای گواهینامه امنیتی بیانگر این است که مشکل در رمزگذاری HTTPS سایت مورداستفاده است. این ارور تنها درزمانی که از یک سایت که پروتکل HTTPS ایجاد و نمایش داده میشود.
اخطارهای فیشینگ و بدافزار
دلیل قرار گرفتن سایتها در چنین فهرستهایی ، وجود محتوای خطرناک همچون بدافزار در آنها است. و یا حتی در برخی مواقع با جعل و ایجاد تشابه قصد به گرفتن اطلاعاتی حساب بانکی کنند.
401 Unauthorized
ارور بدون مجوز ، کد اعلام وضعیتی است که به معنای دسترسی غیرمجاز به اطلاعات است. یعنی شما در تلاشید به قسمتهایی از سایت دسترسی داشته باشید که نیاز به رمز عبور و نام کاربری است.
403 Forbidden
کد ممنوعیت به این معنی است دسترسی به صفحه یا منابعی که میخواهید آنها را بیابید ، مطلقاً ممنوع است.
503 Service Unavailable
این ارور زمانی اعلام وضعیت میکند که سرور از دور خارجشده. منظور از دور خارج شدن ، حملات دی داس ، افزایش کاربر در صفحه ، داغ شدن سرور ، مشکل فنی در قطعات و … است.
504 Gateway Timeout
با دیدن این ارور متوجه شوید که سرور ، نتوانسته اطلاعات را از طریق سرورهای مرتبط دیگر فراخوانی و بارگذاری کند. در این صورت باید رفرش و یا حتی در صورت بروز مجدد ، ساعات دیگری برای مرور صفحه موردنظر خود اقدام کنید. معمولاً مشکلات فنی هم در این نوع ارور ها گوشزد میشود.
موردی که خیلی از وب مستران در اوایل شروع کار خود میپرسند این است که در مبحث سئو ، تأثیرات ارور 404 چیست؟
وبسایتی را تصور کنید که همواره ارور 404 را به کاربران خود در برخی صفحات نشان میدهد. عکسالعمل خود شما با دیدن خطای 404 چیست؟ در بدترین حالت از صفحه خارجشده و به سایت دیگری نسبت به کیبوردی که سرچ کردید ، به بررسی ادامه میدهید. در بهترین شرایط ، صفحه را رفرش میکنید.
بهطورکلی با داشتن صفحات زیادی که به اعلام وضعیت ارور 404 ریدایرکت میشوند. از اعتماد کاربران به آن سایت کم و در برخی موارد از بین میرود.
از طرفی دیگر ، با داشتن صفحات زیادی از ارور 404 ، سایت شما توسط کراولر های گوگل کمتر ایندکس میشود و سایت شما از بالا آمدن در نتایج اول محروم میشود. الگوریتمهای موتورهای جستوجوگر بیشتر اوقات توجه بالایی بر روی رفتار کاربران دارند. هر چقد کاربران مدتزمان کمتری در وبسایت شما باشند را رصد و به صفحات وب شما امتیاز میدهند.
تأثیرات مهم روی سئو از جانب ارور 404 چیست را در زیر برایتان دستهبند کردهایم:
با خواندن این قسمت از مقاله این سؤال در شما نهادینه شد که ، راههای جلوگیری از ارور 404 چیست و چگونه میتوانیم از دیدن این خطا دور شویم؟
کافی است وارد حسب کاربری google search console خود شوید. سپس به منوی سمت چپ مراجعه کرده و در آن آیتم coverage را انتخاب میکنیم. در لیست details بازشده شما میتوانید تمامی ارور های 404 خود را ببینید.
وارد حساب google analytics خود شوید. سپس وارد برگه behavior در منوی سمت چپ شوید. گزینه site content و سپس بر روی گزینه all کلیک کنید تا نسبت به تاریخ موردنظر اطلاعات دستهبندی شوند.
گزینه page را به page title تغییر داده و سپس روی گزینه advanced کلیک کنید. فیتر را به شکل که در پرانتز است تنظیم کنید. (“Page Title>Containing>”Your 404 Page Title) سپس گزینه apply را زده و تمام نتایج موردنظر به تاریخ که انتخاب کردید در جهت لینکهای خراب و یا صفحاتی که به ارور 404 ختم میشوند به شما نمایش داده میشود.
در نظر داشته باشید که این پلاگین نباید بر روی ورد پرس بهصورت طولانیمدت نصب باشد پس هر چه سریعتر اقدام به از بین بردن خطای 404 کنید و سریعاً پلاگین را حذف کنید.
راههای از بین بردن ارور 404 چیست؟
برای پاسخ دادن به سؤال روشهای از بین بردن ارور 404 چیست ، ما دو دستهبندی برای تمام وبسایتها از هر نوعی و وبسایتهای ورد پرسی آماده کردهایم.
روشهای گزینه 1 و گزینه 2 در تمامی وبسایتها قابلاعمال است. اما گزینه سوم فقط مختص سایت های ورد پرسی است.
درروش اول شما از هر cms که استفاده میکنید ، پس از شناسایی صفحات و لینکهای موردنظر که به ارور 404 ختم میشوند. آنها بهصورت دستی به صفحات جدید و لینکهای جدید تغییر مسیر میدهید.
روش دوم ، روشی است که در آن شما بایستی به اطلاعات root اصلی در هاست مراجعه کنید. و فایل htaccess را بازکرده و کدهای مربوطه را انتخاب و در انتهای فایل قرار میدهید. در نظر داشته باشید که شما لینکها و صفحاتی قدیمی دارید که میخواهید به لینکها و صفحات جدید تغییر مسیر داده شوند تا به خطای 404 نرسیم. کدهای مربوطه میتواند به این شکل باشد.
//301 Redirect Entire Directory
تغییر مسیر به
RedirectMatch 301 /qadim(.*) /jadid/$1
شما با استفاده از سرویس htaccess generator در 301Redirect File or Directory کدهای مربوطه را ساخته و استفاده کنید.
روش سوم که به دو بخش تقسیم میشود را در زیر توضیح داده ایم :
Yoast seo : در نسخه پرمیوم این افزونه ، شما میتوانید به بخش redirection مراجعه کنید و تمام لینکها و صفحات ازدسترفته و دچار مشکل را به لینک و صفحات موردنظر خود تغییر مسیر دهید. از جذابترین امکانات این پلاگین آن است که ، اگر شما صفحه مقاله یا برگهای دارید ، حال بهصورت قصد یا غیر قصد لینک و آدرس آن را در جهت جلوگیری از ایجاد شدن error 404 برای کاربر ، تغییر دهید ، بهصورت اتوماتیک لینکها و آدرسهای قدیمی را به آدرسهای جدید انتقال میدهد.
Redirection : این پلاگین رایگانی است که شما آن را میتوانید از منبع افزونههای ورد پرس آن را بارگیری و نصب کنید. حال پس از نصب افزونه به مسیر redirection>tools مراجعه کرده و تمام صفحات و لینکهای خرابی که با استفاده از روشهای قبلی شناسایی کردید را میتوانید به صفحات و لینکهای جدید و موردنظر خود تغییر میسر دهید.
رفتار مناسب کاربر با مواجهشدن به ارور 404 چیست؟ شما اگر کاربری هستید که در همواره گشتوگذار زیادی در صفحات وبدارید. در صورت مواجهشدن با خطای 404 در بارگذاری و لود صفحهای از سایت ، آن را در اولین مرحله یک یا دوبار رفرش کنید. حال با درست نشدن صفحه و ارور پیشآمده ، بایستی آدرس مسیر دادهشده آن را بررسی کنید تا ببینید غلط املائی دارد یا خیر.
در مرحله بعد اگر آدرس در قسمت category مربوطه از آدرسی با قسمتهای مختلف ایجادشده بود. بهعنوانمثال what-is-content-production با تعدادی از کارکتر (-) جدا شده بودند ، تعدادی از قسمتهای اضافی آن را حذف کنیم. شاید وب مستر پشت داستان خواسته تا آدرس کوتاهی برای این صفحه از سایت خود انتخاب کند.
یا حتی اگر در آدرس صفحه قسمتهای بایگانی و دستهبندی موجود است. شما میتوانید با حذف category کامل ، به صفحه بایگانی و دستهبندی موردنظر خود برسید. در این حالت شاید وب مستر صفحه سایت را حذف نکرده باشد و فقط لینک اولیه آن ریدایرکت نشده و باید بهصورت مستقیم از سایت موردنظر به صفحه و مقاله خود دستیابیم.
اما مهمترین سؤال این است که ، دلیل پیشگیری از ارور 404 چیست؟
ببینید ، اگر شما ادمین و یا وب مستر هستید ، باید این را بدانید که ، پس از انتشار صفحه یا نوشتهای از سایت خود برای ایندکس شدن آن در شبکه اینترنت ، همواره مقداری زمان میبرد که صفحه و لینک مربوط به آن توسط crawler های موتورهای جستوجوگر شناسایی و ایندکس شود.
یعنی اول باید توسط مثلاً رباتهای گوگل ، صفحه و لینک مرتبط با آن در مقدار بازه زمانی مشخصی ، ایندکس شود تا درنهایت نسبت به محتوا و الگوریتم موجود مربوط به آن ، صفحه در جای مناسبی از نتایج سرچ قرار دهد.
این بازه زمانی از 1 روز از است تا حتی در برخی موارد 1 ماه. پس اگر مابعد از هر تغییر در حذف صفحه و یا تغییرات لینک آن ، بایستی هر چه سریعتر لینک قدیم را نسبت به لینک جدید ریدایرکت دهیم تا از سمت موتورهای جستوجوگر رشد منفی در سئو سایت خود جمع ایجاد نکنیم.
این قسمت از مقاله برای صاحبان سایت و وبمستران است. بهطورکلی با نگارشی باز نسبت به الگوریتم موتورهای جستوجوگر ، بایستی رفتارهای مناسبی نسبت ه دیدگاه این رباتها و همچنین کاربران داشته باشیم.
از طرفی رعایت نکردن این اصول ، باعث افت سئو سایت و کاهش درآمد از حوضه که در سطح اینترنت از آن داشتید میشود. همواره برطرف کردن ارور های مربوطه بخصوص خطای 404 ، از مهمترین عوامل در پیشرفت و داشتن یک سایت با سئو اصولی است.
از قدیم گفتن پیشگیری بهتر از درمان است. پس با نظر داشتن تمامی مواردی که ممکن است به seo سایت ما آسیب بزند ، در جهت بروز ندادن این آسیبها در آن همواره پیشگیریهای لازم را انجام دهید. ارور های 404 خود را از شناسایی و از بین ببرید ، تا یکی از عوامل مهم افت سئو سایت خود را از بین برده باشید.
در صورت تمایل میتوانید از خدمات تیم تیم پویا وب که در حوضه ، طراحی ، امنیت و سئو سایت فعالیت دارد بهرهمند شوید. کافی است تا فقط با ما تماس بگیرید و از مشاورهای کامل و رایگان نسبت به هرکدام از قسمتهای سایت خود بهرهمند شوید.
از همراهی شما تا انتهای این مقاله بسیار سپاس گذاریم.
تماس با پویا وب
آژانس طراحی سایت پویا وب با طراحی وب سايت حرفهای و طراحی فروشگاه اینترنتی بيش از پانصد شرکت و ميزبانی بيش از هزار وب سايت، فعاليت رسمی خود را از تابستان سال 1395 آغاز کرده و همواره میکوشد خدمات خود را با بالاترين کيفيت ممکن و با بهرهگيری از جدیدترین متدها به شما ارائه دهد.